torsdag 19 november 2009

Välkomna till bloggen

Minns ni den brittiska komediserien "The Good Life"? Den gick på tv i slutet av 70- eller början av 80-talet. Tom och Barbara Good bestämde sig för att satsa på "det goda livet" och bli självförsörjande genom att börja odla sina grönsaker själv bl.a. Mina tankar gick till den serien när jag skulle döpa den här bloggen.

Jag vill leva det goda livet, i flera bemärkelser. Jag siktar på att kunna leva på avkastningen av mina tillgångar om senast 10 år. Om jag lyckas med det så är det inte säkert att jag slutar jobba, men jag vill ha friheten att kunna göra det om jag vill. Varför skriver jag mera om längre ner.

Men det goda livet betyder inte bara god ekonomi för mig. Dit hör även att kropp och själ mår bra. Och det är där bloggens underrubrik kommer in i bilden. Sedan mer än 10 år bor och arbetar jag utomlands, i Europa. Under de sista 3,5 åren innan flytten var jag arbetslös varvat med kurser och småjobb. Hade dålig ekonomi, men jympade och cyklade så frånsett några trivselkilon höll jag mig någorlunda i form.

Efter 10 års skrivbordsarbete i ett land där det inte är helt lätt att få sin vardagsmotion känns det som om min kropp börjar säcka ihop. Jag trivs med mitt jobb men nya arbetsmetoder införs ständigt och det börjar bli svårt att hålla reda på vad som gäller för tillfället. Det känns som om mitt liv mest består av arbete och tv-tittande. Något annat orkar jag inte med. Trivselkilona, som jag inte alls trivs med, har blivit alldeles för många. Krämporna börjar komma. Och jag börjar känna mig som ett kronvrak.

Min ekonomi är däremot ganska bra numera. Hittills har jag ägnat mig åt räntesparande. Aktier har jag inte vågat mig på under hela min tid utomlands eftersom ekonomikunniga människor har sagt mig att det är krångligt och dyrt här där jag bor. Höga courtageavgifter och så där. Men nu ska jag prova på aktiemarknaden i alla fall.

Jag siktar på att bli euromiljonär.

Inga kommentarer: